Carit-San

Nyitva tartás

Hétfő - Péntek:

07:00 - 20:00

Cím

Mihai Viteazul (Klastrom) utca 42.
Marosvásárhely, Románia

Kapcsolatfelvétel

phone call 0265.269.172

phone call 0730-619-401

Programari online Vreau sa ma programez

Megugrott a tüdődaganatos betegek száma. Ezen tünetek esetén forduljon szakorvoshoz!

sep 23, 2018

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik. A pulmonológia szükségességét jelzi, hogy a fejlett országok lakosságának 10%-a valamilyen tüdőbetegség következtében hal meg, és ezen betegségek gyakorisága várhatóan nőni fog a jövőben. Különösen nagy figyelmet érdemel a COPD, vagyis a krónikus obstruktív légúti betegség: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít, amely 2020-ra akár dobogós helyre is kerülhet.

 

Milyen betegségekkel foglalkozik a pulmonológia?

Az asztmával, amely visszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. Tüdőfibrózissal, amely során valamilyen kiváltó ágens hatására krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben, a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet. A tüdőgyulladás egyik legközismertebb tüdőbetegség, amelyet leggyakrabban valamilyen kórokozó váltja ki, ezen belül legtöbbször vírusos vagy bakteriális eredetű lehet. Tüdődaganat diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozik a pulmonológia. A tüdőrákra elsősorban a tartósan jelenlévő, száraz köhögés, dohányosoknál pedig a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet. Az elhúzódó és a többedszerre is ugyanott visszatérő tüdőgyulladás ugyancsak figyelmeztető jel lehet.

 

 

Milyen tünetekkel kell tüdőgyógyászhoz fordulni?

Dr. Ianosi Edith, a Carit San Medical Járóbeteg-rendelő szakorvosa elmondása szerint az első és leggyakoribb tünet a köhögés – száraz vagy köpetürítéses, akár vérköpéssel járó –, aztán a légszomj, a mellkasi fájdalom, az izzadás és a fáradtság is intő jel, hogy ajánlott felkeresni a tüdőgyógyászt. „Számos krónikus tüdőbeteg, asztmás, illetve allergiás páciensünk is van. Egyébiránt aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben rendkívül megugrott a rákos folyamatok száma: primer és áttétes esetek egyaránt" - tudtuk meg. De általánosságban akkor szükséges felkeresni a tüdőgyógyászt, ha nehézlégzést, éjszakai izzadást, fulladást tapasztalunk, esetleg köhögés (akár produktív, akár improduktív), mellkasi fájdalom kínoz, és fokozott váladékképződésre leszünk figyelmesek. Ugyancsak tüdőbetegségre utalhatnak a gyulladást jelző faktorok a vérképben.

 

 

Időpontért hívja a 0265-269-172-es telefonszámot,vagy kérjen online időpontot Dr.Ianosi Edithez

 

 Like-olj minket a facebookon

Hírek:

 • Ne vegye félvállról visszatérő fejfájását!

  nov 12, 2019

  A neurológia területe a központi és a perifériás idegrendszer szervi megbetegedései, működési zavarai. Az ideggyógyászatot számos esetben összetévesztik a ..

  Részletek


 • Ne halogassa ízületi és csontfájdalmait!

  oct 7, 2019

  Mozgásban lenni fájdalom nélkül: ez mindenikünk célja. Az elmúlt évszázadban az aktivitással töltött évek száma folyamatosan nőtt és növekszik, ám ..

  Részletek


 • Ingyenes laborvizsgálatok a Carit Sannál

  aug 5, 2019

   

  A laborvizsgálatok nélkülözhetetlenek az egészség állapotának felméréséhez, a pontos kórisme felállításához, és a megfelelő kezelés megállapításához. A laborvizsgálatok nem csak a betegnél jelentkező panaszok hátterében álló betegségek feltárásában segítenek, hanem ...

   

  Részletek


  • Pagina 1 din 18 > >>